Društvo Mari o net.te je lutkovno društvo ki se nahaja v majhnem obmorskem mestu Izoli, na slovenski obali. V društvo smo se leta 2006 organizirali veliki in mali navdušenci nad to zvrstjo umetnosti in se odločili, da se igramo svoje pravljice. Igramo se prav vse, tako da naša igra lahko zaživi; sami izdelujemo svoje junake, jih postavljamo v kraje in jim določamo igro, ki se jo kasneje igramo. Do sedaj smo postavili in izvedli nekaj večjih predstav, jih uprizorili v gledališčih, po mestnih ulicah in trgih, ter v vrtcih na Primorskem. Skupina se udeležuje številnih likovnih, lutkovnih, gledaliških, retoričnih in glasbenih izobraževanj. Prav tako se radi odpravimo na pravljične festivale, lutkovna srečanja in druge kulturne dogodke po Sloveniji ter v njih sodelujemo kot gledalci. Najbolj pomemben se nam zdi smeh in dobra volja otrok. Zato smo se odločili, da v decembru izpeljemo pravljične večere, in da s številnimi pripovedovalci iz cele Slovenije povemo veliko lepih pravljic za dolge zimske dni.
  
Moto društva: Življenje je pravljica, in to natanko tista, ki si jo izbereš na knjižni polici.

Društvo smo ustanovili januarja 2006, po prvi Lutkovni predstavi, ko sva Aljoša Križ in Zala Križ bili povabljeni s strani Špele Pahor, v Mestno knjižnico Izola, na Dneve kulturne dediščine, septembra 2005. Predstavo sva pripravljali preko leta 2005 in nastopili v Pravljični sobi knjižnice s predstavo: Kaj so sanje, kaj resnica. Lutkovna predstava je nastala po zgodbi Marjana Tomšiča, Zgodbice o kašah. V celoti je bila izdelana doma, scena, razširjena in lutkam prilagojena zgodba, le dve lutki - marioneti kači, sta bili kupljeni, ostalo pa sva vse pripravili sami. Predstava je imela tudi glasbeni vložek, kjer je Zala Križ igrala na flavto. S to predstavo sva naslednje leto sodelovali na regijskem srečanju lutkovnih skupin in tako prvič nastopili na velikem odru gledališča, v Piranu. 
V naslednjih letih so se nama pridružili še nekateri člani, Alicija Kepic, Ingrid Fikfak, Maša Vergolini, Lucija Beguš, Martina Ljubič, Štefan Turk, Patricija Sosič-Kobal, Vanja Čibej, Dorina Bržan, Vesna Debeljak, Petra Stepanovič, Jolanda Pavšič, Dean Semolič ...

ALJOŠA KRIŽ, predsednica društva