Objave‎ > ‎

Zaključek delavnic kreativnega pisanja

objavljeno: 29. maj 2014, 01:10 avtor: Aljoša Križ Lutkovno kulturno društvo Izola   [ posodobljeno 29. maj 2014, 01:13 ]


V petek, 30. maja 2014, zaključujemo letošnjo šolo kreativnega pisanja. Z delom in končnimi izdelki smo resnično lahko zadovoljni.

V letošnjem letu smo se ukvarjali predvsem s pravljicami, ki so bile nekakšna rdeča nit celoletnih delavnic. Pisali smo ljudske pravljice in pri tem ugotovili, da je pisanje pravljic vse prej kot lahko. Nato smo se podali v svet sodobnih pravljic, prebirali slovenske in tuje, pa seveda lastne. Ogledali smo si lutkovno predstavo – Oči na drevesu in spoznavali umetniške eseje. Gostili smo pesnika in pisatelja Iztoka Geistra, ki nam je povedal veliko zanimivosti, predvsem o nastanku avandgardne skupine OHO in o začetkih eksperimentalnega pesništva v Sloveniji. Zadnje trimesečje smo tudi sami veliko eksperimentirali in na vajah pisali kratka sporočila, kot jih priporoča mednarodna organizacija Loesje. Nad izdelki, ki so pri tem nastajali, smo bili prijetno presenečeni. Na koncu pa smo se lotili še dramatike in se preizkusili v pisanju mladinske drame. Naše članice že sodelujejo na različnih natečajih in ena pravljica, ki jo je napisala Alicija Kepic, bo objavljena v reviji Kekec.

Veliko smo se posvetili tematiki kritičnega vpogleda v lastno besedilo, toda naše delavnice potekajo sproščeno, veliko debatiramo o književni umetnosti ter o umetnosti nasploh, pa tudi o aktualnih problematikah. Vaje, ki jih izvajamo nas navdihujejo in sproščajo trenutne blokade.

Junija 2014 bomo objavili na spletni strani Mari o net.t besedila, ki so nastala v tem šolskem letu. Ilustracije zanje bo prispevala Aljoša Križ.

Oktobra z delavnicami nadaljujemo. Posvetili se bomo pisanju kratkih zgodb. Skoraj vse članice se bodo oktobra ponovno vključile, pa tudi nekaj novih je že izrazilo željo, da se nam pridruži. V primeru velikega števila prijav, bomo formirali dve skupini.

Vabljeni vsi, ki imate željo po pisanju!