Objave‎ > ‎

Otvoritev 7. Primorskega pravljičnega festivala

objavljeno: 25. nov. 2016, 04:19 avtor: Aljoša Križ Lutkovno kulturno društvo Izola   [ posodobljeno 25. nov. 2016, 17:00 ]
Včeraj smo otvorili 7. Primorski pravljični festival v Izoli.

Počasi se zbiramo.

Listamo po programu v pričakovanju predstave.

Člana lutkovnega društva Mario net.te, Dean Semolič in Martina Ljubič.


Igor Somrak, slikar, lutkar in tudi igralec, je bil tokrat dirigent nemega orkestra, sprva popolnoma sam, je poskušal dirigirati občinstvu, toda iz nje ni pričaral prav nobenega zvoka. Tako osupel, ker se publika ni odzvala, se je domislil, da bi poklical svojega prijatelja, kavboja iz Amerike, da bi mu pomagal soustvariti orkester. Pri tem je izkoristil vsa svoja poznanstva, tudi Melanijo, prvo damo Amerike in kmalu je z raketo prispel kavboj Smrdonuška, Dean Semolič, s svojo kitaro. Po nekaj vajah, ko je že bilo videti, da je dirigent Čmiga končno zadovoljen s svojim orkestrom, pa si je želel dirigirati še večjemu orkestru, z več instrumenti. Glasbenik s kitaro in vokalom mu je poskušal ugoditi, a potem, ko je pri igranju pesmice uporabil tudi svoje noge in medtem ko je pel, je z usti tudi cingljal z zvončkom, je končno priznal, da ne zmore hkrati igrati na več instrumentov, saj bi moral biti hobotnica. Nič hudega, dirigent si je domislil, da bi v svoj orkester poklical ljudi iz občinstva. Mednje je razdelil instrumente in kmalu je publika postala del norega orkestra. Peli smo, igrali, bolj ali manj uglašeno, na instrumente, in ker instrumentov ni bilo za vse, je neka gospa s svojim pisanim dežnikom pomagala dirigentu loviti ritem pesmice. Čmiga je bil končno zadovoljen, publika pa tudi. Nasmejali smo se njegovemu humorju in se nalezli njegove dobre volje. Izviren humor Igorja Somraka, podkrepljen z mimiko celotnega telesa, nas je spravil v smeh. Nasmejali smo se mu, zares iz srca.
 
Aljoša Križ, predsednica društva Mari o net.te je predstavila celoten program dogodkov, ki se bodo odvijali med festivalom. Nekateri bodo v vrtcih in šolah, kakor vedno, tudi v sodelovanju z italijansko skupnostjo, večina dogodkov pa bo javnih:
 
  • delavnice na katerih bodo ustvarjali senčne lutke,
  • delavnice, kjer bodo ustvarjali ilustracije za kamišibaj gledališče; na delavnicah bodo upodabljali zgodbice, dogodke in ob njih pripovedovali in tako sproščali svojo ustvarjalnost,
  • otroci bodo lahko preživeli noč v knjižnici, ob pripovedovanju zgodbic in pravljic,
  • kamišibaj gledališča z izvrstnimi pripovedovalci.
Vse skupaj pa bo zaokroženo z glasbenimi utrinki Deana Semoliča, ki je na otvoritvi sklenil večer s sanjsko glasbo na sintesajzerju, s pomočjo katere smo stopili v magični svet pravljic, zgodbic, ilustracij Igorja Cvetko, Jelene Sitar Cvetko, Fulvie Grbac, Martine Ljubič in Aljoše Križ.

Razstava ilustracij bo odprta do 11.12.2016.


Igor Somrak oz. dirigent norega orkestra
 
Dirigent Čmiga daje zadnje napotke kavboju Smrdonušku, Igor Somrak in Dean Semolič

 
 
Orkester se veča, dirigent pa ... išče talente

Toda dirigent ni in ni zadovoljen ...

... uh, publika je morala priti na pomoč, pa četudi  z dežnikom!

Tudi Tubici, iz kulturnega likovnega društva Tuba, sta prišli. 

Orodje pri Kamišibaj gledališča: Mali leseni odrček - butaj, v katerega se vstavljajo ilustracije.

Dean Semolič nas je s svojo glasbo popeljal v sanjski svet.